Setdart en los medios de comunicación
Adjudicat a casa
Setdart, empresa pionera a Catalunya de subhastes exclusivament a través d’internet, té 30.000 usuaris
“Tenim molts clients que mai en la seva vida havien tingut cap contacte amb l’art”
Tot i que l’aura del món de les subhastes d’art ha millorat, molta gent se segueix resistint a entrar en una sala atapeïda d’hàbils licitadors, alguns tan bregats en tècniques i estratègies que fan que “a la una, a les dues i a les tres… adjudicat!” siguin tres segons d’una pressió insuportable per als que no hi estan acostumats. Internet ha canviat l’ordre de les coses en les formes de comprar art. I d’això els que més en poden, i en saben, parlar són els pioners, els que van tenir la gosadia d’obrir una casa de subhastes en línia en uns temps, no llunyans, en què encara s’arrossegava la manca de fiabilitat d’un mitjà pervertit per personatges foscos que als incipients noranta van fer negoci enganyant o estafant la clientela.
A principi del 2000, Setdart (propietat de tres socis: Kristian Fuglsang-Madsen, Marina Pelegrí i Enric Esteban) es va convertir en la primera empresa de subhastes d’art i antiguitats a Catalunya que operava exclusivament a través d’internet. Els temps els han donat la raó, un cop es van haver guanyat la confiança de la gent. “Tenim molts clients que mai en la seva vida havien tingut cap contacte amb l’art”, explica Marina Pelegrí. Setdart ha creat una nova dimensió de col·leccionistes que viuen l’adquisició d’art amb molta naturalitat. “Internet ha democratitzat i popularitzat l’art”, emfasitza Pelegrí.
Per al qui vol vendre una obra, l’avantatge és que, mentre que en una casa de subhastes tradicional s’ha d’esperar dos o tres mesos, “aquí mana la immediatesa, ningú s’ha d’esperar a l’edició del nou catàleg”. Setdart posa a subhasta cada dia fins a 100 peces noves. La renovació és constant, i aquesta frescor l’agraeixen moltíssim els compradors: la web www.setdart.com rep unes sis mil visites diàries i té registrats 30.000 usuaris.
Per al qui vol comprar una obra, no cal ni dir que una subhasta virtual significa guanyar temps, o com a mínim no perdre’n gens. Amb un sol clic, sense moure’s de casa, l’adquisició està feta. Els lots estan exposats al web entre deu i quinze dies, de manera que el client “té temps per rumiar-ho tranquil·lament”. I quan faci el clic, sabrà ben bé del cert quin és el preu total de l’obra: una pantalleta l’informarà del preu de rematada, més la comissió, més l’IVA, més l’IVA de la comissió. “Quan participes en una subhasta física, et pots escalfar amb les licitacions i ignorar el preu real de la subhasta.”
Setdart ha acabat assumint funcions de les galeries perquè els seus responsables es neguen a ser uns simples botiguers. “El client exigeix una atenció personalitzada i assessorament seriós. I informació, sobretot informació, que internet permet oferir en grans dosis i amb profunditat”, remarquen.
Setdart, que fins ara tenia les oficines a Arenys de Mar, acaba d’obrir una nova seu en un immens local de 750 m² al carrer Aragó, 346, de Barcelona per tenir un contacte més directe amb els clients i per exposar les obres més rellevants de les seves subhastes. Subhastes que, per descomptat, segueix i seguirà fent a internet.
Fuente_ El Punt, diari